مقاله

آشنایی با سنسور خودرو

سنسور خودرو

خودروها باید این امکان را داشته باشند تا همواره وضعیت خود را به رانندگان اطلاع دهند؛ زیرا رانندگان نمی ‌توانند مدام از خودروی خود پیاده شوند و وضعیت کلی خودرو را چک کنند. یک راننده باید ایرادات فنی خودروی خود را بشناسد و همواره به معاینه فنی خودرو توجه کند.ارائه کلیه گزارش های وضعیت فنی خودرو به عهده سنسور ها است. اما خودرو ها دارای سنسور های مختلفی هستند که هر یک از آن ها وظایف خاصی را به عهده دارند.‌ آیا می دانید سنسور خودرو چیست و چه وظیفه ای بر عهده دارد؟ جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، مطالعه ادامه مطالب را از دست ندهید.

 

سنسور سرعت خودرو

سنسور سرعت خودرو

 

معرفی سنسور خودرو

بهتر است پیش از آن که با انواع سنسور خودرو آشنا شوید، نخست مفهوم آن را درک کنید. معمولاً سنسور های خودرو جهت آگاهی راننده از وضعیت ماشین و کنترل بهتر آن مورد استفاده قرار می گیرند. این روزها سازندگان خودرو ها مطابق خودرو ها و امکاناتی که دارند، از سنسورهای متفاوتی استفاده می کنند. به عبارت ساده تر، هر چه خودرو لوکس تر و مدل بالاتر باشد، سنسورهای بیشتری در آن تعبیه شده است. اما هر یک از این سنسور ها وظایف مختص خود را به عهده دارند و پارامتر های مشخصی را اندازه گیری می کنند.

سنسور سرعت خودرو

این سنسور، گزارشی از سرعت حرکت خودرو به آمپر سرعت و  ECU می دهد؛ اما این سنسور تنها وظیفه مشخص کردن سرعت خودرو را بر عهده ندارد و دور آرام موتور خودرو را نیز هنگام حرکت تثبیت می کند.

این سنسور در قسمتی از گیربکس قرار دارد و وجود هرگونه ایراد در آن موجب می ‌شود تا کارکرد و میزان سرعت خودرو در پشت آمپر نشان داده نشود. اگر عملکرد این سنسور مختل شود، هنگام ترمز ناگهانی و یا قرارگیری خودرو روی دست اندازها، خودرو تمایل به خاموش شدن دارد. عقربه کیلومتر شمار از حدی بالاتر نمی رود. هنگام سربالایی ها و دنده معکوس دادن خودرو ریپ می زند.

انواع سنسور خودرو

انواع سنسور خودرو

سنسور ضربه

این سنسور با نام دیگر ناک نیز شناخته می شود و ضربه را به جریان الکتریکی تبدیل می کند. سنسور ضربه باید عملکرد سیستم جرقه زنی و انفجار داخل سیلندر ها را مورد ارزیابی قرار دهد. ایجاد اختلال در این سنسور تقریبا غیر ممکن است؛ اما بهتر است بدانید که اختلال در عملکرد آن به تنهایی در چگونگی عملکرد موتور خودرو تاثیرگذاری ندارد.

 

سنسور دور موتور

به جرأت می‌ توان گفت، سنسور دور موتور یکی از مهمترین قطعات سیستم انژکتوری است. این سنسور را با نام دیگر دور میل لنگ نیز می شناسند. سنسور دور موتور از نوع القایی است و از یک آهنربای دائمی و یک سیم پیچ تشکیل شده است.

اگر این سنسور خراب شود، خودرو استارت می خورد، اما روشن نمی شود. حتی اگر روشن شود، خودرو، خود به خود خاموش می شود. این سنسور وظایف مختلفی مانند: تنظیم دور آرام، اعلام آوانس استاتیکی، شناسایی دور موتور و… را بر عهده دارد. سنسور دور موتور روی پوسته کلاچ و مقابل فلایویل قرار دارد. گاهی اوقات به دلیل وجود براده، گریس و روغن در اطراف موتور خودرو، ارسال سیگنال به ECU با مشکل مواجه می شود، ‌ اما اگر آن را تمیز کنید و اگر سنسور سالم باشد، می‌ توانید مجدد خودروی خود را روشن کنید.

سنسور دور موتور خودرو

سنسور دور موتور خودرو

 

سنسور فشار و هوای ورودی

سنسور فشار و هوای ورودی، میزان هوای ورودی را ارزیابی می کند و این اقدام را با اندازه گیری جریان انجام می دهد. این سنسور در بخش محفظه ورودی هوا قرار دارد و تنها از یک سیم داغ تشکیل شده است. قطعه EPU دمای این سیم را کنترل می کند. با وارد شدن جریان هوای داغ، دمای سیم داغ اندکی کاهش می‌ یابد، اما ECU تمایل دارد تا دمای سیم داغ را بدون تغییر نگه دارد،

در نتیجه، جریان الکتریکی بیشتری را وارد می کند تا دمای سیم کاهش نیابد و گرم باشد؛ در نتیجه، هرچه جریان هوا افزایش یابد، تلفات دما نیز بیشتر می شود و جهت جبران آن باید جریان بیشتری را تزریق کرد؛ از این رو ای سی یو، جریان هوا را مطابق جریان الکتریکی تزریقی اندازه گیری می کند.

سنسور دمای آب رادیاتور

این سنسور از نوع NTC  است؛ یعنی مقاومت متغیر با ضریب حرارتی منفی دارد. درون سنسور دمای آب، سنسور مقاومتی وجود دارد که یکی از آن ها جهت ارسال سیگنال به  ECU و مورد دوم به پشت آمپر متصل شده است.

سنسور دمای آب با افزایش دمای موتور و گرم شدن خودرو، دور موتور را کاهش می دهد تا به دور نرمال برسد، اما این سنسور وظایف متعدد دیگری از قبیل: تنظیم زمان پاشش، فعال کردن فن سیستم خنک کننده، منتقل کردن دمای آب پشت آمپر آب و… را به عهده دارد. معمولاً این سنسور در اغلب خودروها روی محفظه ترموستات قرار دارد.

سنسور فشار روغن

این سنسور باید فشار روغن خودرو را مورد بررسی قرار دهد. با کاهش فشار روغن، موتور خودرو آسیب می بیند. این سنسور در خودروهای کاربراتوری وجود دارد و در کارتل روغن و یا مسیر اصلی کانال روغن، نزدیک به فیلتر آن و روی بلوک سیلندر قرار دارد. اگر عملکرد این سنسور مختل شود، ممکن است چراغ روغن هنگامی که فشار روغن نیز مناسب است، بدون دلیل روشن شود. حتی امکان دارد زمان افت فشار روغن، روشن نشود.

 

سنسور دریچه گاز

می توان گفت سنسور دریچه گاز، مکمل سنسور MAP  است. این سنسور گزارشی از شرایط دریچه گاز را در اختیار EPU قرار می ‌دهد. تنها در موتورهایی که دریچه گاز مکانیکی دارند، از سنسور دریچه گاز استفاده می شود. دریچه این سنسور خودرو با سیم گاز باز و بسته می شود، اما سنسور دریچه گاز، تنها حالت های مختلف دریچه، مانند: باز یا نیمه باز بودن آن را بهEPU  گزارش نمی دهد.

این سنسور، دیگر وضعیت ها مانند: قطعه پاشش سوخت و بالا رفتن شتاب را نیز گزارش می کند. سنسور دریچه گاز روی دریچه گاز قرار دارد و یک طرف آن در دریچه گاز و طرف دیگر آن به سیم گاز متصل شده است. اگر این سنسور خراب شود افزایش دور موتور حتی با گاز دادن نیز دشوار است و خودرو هنگام حرکت اصطلاحاً ریپ می زند. همچنین ممکن است بازده موتور خودرو کم شود و یا این که خود به خود گاز خورده و دور موتور افزایش یا کاهش یابد.

سنسورهای خودرو خود را تست کنید

اگر قصد دارید از سلامت سنسور خودرو خود مطمئن شوید، تنها راه حل دیاگ زدن است. شما می توانید توسط دستگاه دیاگ به راحتی کد های مربوط به هر سنسور را مورد بررسی قرار دهید؛ در نتیجه در صورت وجود هرگونه خطا در عملکرد سنسورها می توانید به راحتی آن را شناسایی کنید و خطاهای موجود را رفع نمایید.

دلیل وجود سنسورهای مختلف در خودرو

شاید از خود بپرسید که دلیل وجود این سنسور ها در خودرو چه می باشد؟ بهتر است بدانید هر چه تعداد سنسور های یک خودرو بیشتر باشد، بیشتر می توانید درباره شرایط اطراف، اطلاعات کسب کنید، اما مهمترین وضعیت های وجود سنسور خودرو عوامل زیر می باشند:

  • مراقبت از محیط زیست

جالب است بدانید اگر در خودرو، سنسورهای مختلفی وجود داشته باشد، راندمان و عملکرد آن خودرو بهتر می شود. به گونه‌ ای که میزان اتلاف سوخت به حداقل می رسد؛ زیرا وجود سنسورها می توانند مانع مصرف سوخت بی رویه، احتراق ناقص و… شود.

  • افزایش امنیت خودرو

اطلاعات و گزارش هایی که از جانب سنسورهای خودرو صادر می شود، در عملکرد سیستم های ایمنی آن تاثیر می گذارد؛ در نتیجه می‌ توان گفت هرچه تعداد سنسورهای خودرو بیشتر باشد، داده هایی که جمع آوری شده اند، دقت بیشتری خواهند داشت. به همین دلیل است که می توان بیان کرد سنسورهای خودرو موجب افزایش ایمنی جاده ها می شوند و نقش مهمی در آن دارند.

 

انواع مختلف سنسور خودرو

انواع مختلف سنسور خودرو

 

جمع بندی

مهم ترین کاربرد سنسور خودرو ارائه گزارش به راننده درباره مشکلات موجود در خودرو است. به طور کلی، سنسورهای خودرو در ماشین های انژکتوری و کاربراتوری وجود دارند. هرچه خودروی شما دارای سنسورهای بیشتری باشد می توان گفت مجهزتر است و عملکرد بهتری دارد. اما اگر عملکرد هر یک از آن ها مختل شود، بی شک عملکرد خود را تحت تاثیر قرار می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره سنسور خودرو و یا وظایف آن با شماره های درج شده تماس بگیرید و با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.

آچار 724

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *