مغازه آپاراتی (Apparatus shop) جایی است که خدماتی چون پنچرگیری لاستیک، تعویض و بالانس چرخ آن انجام میشود. این مغازهها ممکن است تنها خدمات مربوط به لاستیک را ارائه کرده یا در کنار آن تعویض روغن هم انجام دهند. برای شروع این کار و راه اندازی آپاراتی، به حداقل تجهیزاتی نیاز دارید تا به توانید خدمات مناسبی ارائه کنید. ما نیز در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی آپاراتی بپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
دستگاه لاستیک درار
لاستیک درار وسیلهای است که لاستیک ماشین را از رینگ جدا میکند. این کار در قدیم به سختی انجام میشد و برای آن علاوه بر قدرت بدنی به مهارت زیادی هم نیاز بود. امروزه اما دستگاه لاستیک درار به آسانی و بدون آسیب رساندن به رینگ و تیوپ، لاستیک را جدا میکند. یکی از پر کاربردیترین تجهیزات آپاراتی لاستیک درار میباشد.
دستگاه لاستیک درار در مدلهای مختلف برای خودروهای سنگین و سواری وجود دارد. شما میتوانید بنا به بودجه مورد نظرتان یکی از این مدلها را انتخاب کنید.
برای خودروهای سواری، دستگاه لاستیک درار در مدلهای سه پدال، چهار پدال، کمرشکن و هلپ دار موجود است. برای خودروهای سنگین نیز تقسیم بندی دستگاهها بر اساس اندازه لاستیک، به صورت مدلهای ۱۴-۲۶ اینچ، مدلهای ۱۴-۳۰ اینچ و مدلهای ۱۴-۶۰ اینچ، برای خودروهای فوق سنگین، وجود دارد.
دستگاه بالانس چرخ خودرو
مهمترین نکته در مورد چرخهای خودرو بالانس بودن آنها است. بالانس بودن باعث میشود وزن خودرو به طور مساوی بین لاستیکها تقسیم شده تا در هنگام تغییر جهت و ترمز گرفتن، اتومبیل دچار مشکل نشود. در حالت عادی هر چهار چرخ ماشین به طور مساوی دچار فرسایش میشود. اما در هنگام بالانس نبودن چرخ، فرسایش لاستیکها با هم متفاوت است.
نکته مهم در مورد بالانس چرخ این است که باید حتما با دستگاه مخصوص بررسی و اصلاح شود. این دستگاه بالانس چرخ است که در اکثر اتوسرویسها از آن استفاده میشود. دستگاه بالانس چرخ انواع مختلفی دارد که بنا به بودجه و نیازتان میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. به عنوان مثال بالانس چرخ کامپیوتری، بالانس روکار، بالانس چرخ دیجیتال، بالانس اتوماتیک و بالانس گلگیر دار از نمونه مدلهای این دستگاه در بازار هستند.
توجه کنید که کار با دستگاه بالانس نیاز به دقت زیادی دارد. در این دستگاه باید فاصله چرخ تا خروجی محور و قطر دهانه رینگ به طور دقیق اندازه گیری شده و به دستگاه وارد شود.
دستگاه آپارات لاستیک و تیوب
اصلیترین کاری که در یک آپاراتی انجام میشود پنچرگیری لاستیک است. با توجه به افزایش قیمت لاستیک، افراد تمایل دارند تا جای ممکن از آن استفاده کنند. بنابراین لازم است پنچرگیری به درستی انجام شود تا به توان زمان تعویض لاستیک را تا جای ممکن عقب انداخت.
خوشبختانه امروزه با وجود دستگاه آپارات لاستیک و تیوپ میتوان این کار را به راحتی انجام داد. این دستگاهها به صورت اتوماتیک به ترمیم لاستیک پرداخته و در حین آن هیچ آسیبی به لاستیک وارد نمیکنند.
دستگاه آپارات لاستیک در دو دسته رومیزی و ایستاده وجود دارد. هر کدام از این دستهها خود به مدلهای بادی، فلکهای، دیجیتال و آنالوگ تقسیم میشوند. این دستگاه امکان کار بر روی تمام زوایای لاستیک را داشته و به کمک آن میتوان چندین کار مختلف انجام داد.
در مدلهای مخصوص سواری عمل پخت لاستیک، پنچرگیری تیوپ و والف انجام میشود. نوع مخصوص ماشینهای سنگین نیز همین کارها را انجام میدهد اما ظاهر و عملکرد آن، با توجه به سنگین بودن لاستیک این ماشینها، کمی متفاوت است.
دستگاه پمپ باد
دستگاه پمپ باد یا کمپرسور هوا یکی از ضروریترین دستگاههای آپاراتی است که به کمک آن میتوان نیروی لازم برای دستگاههای دیگر مانند گریس پمپ و واسکازین پمپ بادی را ایجاد کرد. همچنین برای تنظیم باد لاستیکها و انجام هر چه سریعتر پنچرگیری نیز به این دستگاه نیاز است.
دستگاههای پمپ باد بر اساس قدرت کمپرسور و ظرفیت مخزن دسته بندی میشوند. شما نیز میتوانید برای شروع کار از مدلهای کوچک آن استفاده کنید.
معمولا در آپاراتیها از پمپ باد با کمپرسور پیستونی استفاده میشود. کمپرسور وسیلهای مانند موتور یخچال است که با حرکت پیستون درون سیلندر، هوای محیط را فشرده کرده و به داخل مخزن میفرستد. کمپرسور در واقع اصلیترین قسمت پمپ باد محسوب میشود که عملکرد صحیح دستگاه به آن وابسته است. از این رو در هنگام خرید باید به میزان قدرت و کارایی کمپرسور توجه ویژهای داشت.
دستگاه بکس بادی
دستگاه بکس بادی نوعی آچار بکس است که برای تامین نیروی خود از فشار هوا استفاده میکند. آچار بکس خود به انواع دستی، برقی و بادی تقسیم میشود که نوع بادی آن، به خاطر سرعت و قدرت بالا، در آپاراتیها زیاد استفاده میشود. کاربرد اصلی این دستگاه نیز در باز و بسته کردن پیچ لاستیک خودرو است. به کمک بکس بادی سرعت کار بسیار بیشتر میشود به طوری که تنها در چند ثانیه میتوان تمام پیچها را باز و بسته کرد.
آچارهای بکس معمولا گشتاور و سرعت بالایی دارند. از نظر شکل ظاهری نیز میتوان آنها را به مدلهای تفنگی، سرکج، مستقیم و صلیبی تقسیم کرد. اما نکته مهم در مورد انتخاب آچار بکس نوع مکانیزم ضربه آن است که خود به انواع مکانیزم تک چکشه، دو چکشه، پین و کلاچ و پین و چکش تقسیم میشود.
دستگاه بکس بادی انجام کار را بسیار راحت میکند. تنها مشکل این ابزار نیاز به وجود کمپرسور است که حمل و نقل آن را مقداری دشوار میسازد. در مقابل اما میتوان مزایای بسیار زیادی برای این ابزار نام برد. به عنوان مثال سرعت و قدرت بالا در برابر انواع دستی و برقی، کاهش زمان انجام کار، قیمت مناسب، امکان تنظیم قدرت دستگاه و راحتی کار با آن از جمله این مزایا است.
دستگاه تنظیم باد
تنظیم باد لاستیک از کارهای متداولی است که در آپاراتیها انجام میشود. به همین دلیل یکی از تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی آپاراتی دستگاه تنظیم باد میباشد. دلایل زیادی برای اهمیت به میزان باد لاستیک و تنظیم آن وجود دارد. دلایلی مانند جلوگیری از فرسایش لاستیک، افزایش شتاب خودرو، بهبود عملکرد ترمز و سیستم تعلیق.
در آپاراتیها برای تنظیم باد از چند مدل دستگاه میتوان استفاده کرد. یک نوع دستگاه تنظیم باد مدل دستی آن است که با وصل کردن گیج فشار به لاستیک، میزان فشار از روی عقربه گیج خوانده میشود. نوع دیگر این دستگاه مدل اتوماتیک است که به لاستیک وصل شده و ضمن بررسی فشار هوا، به طور خودکار آن را تنظیم میکند. امروزه این مدل دستگاه در اکثر آپاراتیها استفاده شده و به کمک آن تنظیم باد به صورت کاملا دقیق انجام میشود.
تنظیم باد لاستیک فرآیندی است که باید حداقل یک بار در ماه انجام شود. برای این کار چند نکته وجود دارد که باید به آن توجه کرد. اول اینکه برای بررسی دقیق فشار باد لاستیک، خودرو باید حداقل یک ساعت بدون حرکت بوده باشد تا دمای هوای داخل لاستیک به تعادل برسد. این موضوع در مورد لاستیکهایی که تازه پنچرگیری شده نیز باید رعایت شود به این صورت که بعد از پنچرگیری و باد کردن لاستیک، پس از چند لحظه دوباره فشار آن اندازه گیری شود.
دستگاه جک سوسماری
در یک آپاراتی خیلی از مواقع لازم میشود تا خودرو را از سطح زمین جدا کنیم. به عنوان مثال وقتی که قرار است لاستیک خودرو را خارج یا روغن آن را عوض کنیم، باید اتومبیل کمی از سطح زمین بلند شود. جک سوسماری وسیلهای است که در این جور مواقع به کار ما میآید.
جک سوسماری از نوع جکهای هیدرولیک است یعنی در آن فشار روغن نیروی لازم برای بلند کردن خودرو را ایجاد میکند. انواع مختلف این جک دارای ظرفیتهای متفاوتی است که بسته به نیاز در آپاراتیها استفاده میشود. نکته بسیار خوبی که در مورد این مدل جک وجود دارد ایمنی بالای آنها است. به طوری که در اثر اعمال نیرو خارج از تحمل یا خارج شدن جک از حالت عادی، سیستم ایمنی آن قفل شده و مانع از پایین آمدن اتومبیل میشود.
بیشتر بخوانید : آشنایی با دستگاه اتاق رنگ
جکهای سوسماری را با توجه به شکل ظاهری و نحوهی عملکرد میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد.
- جک سوسماری کورسی: جکهای کم ارتفاعی که برای بلند کردن ماشینهای خوابیده و کم ارتفاع استفاده میشود.
- جک سوسماری پایه بلند: این جکها میتوانند دو لاستیک جلو یا عقب را به طور همزمان بلند کنند.
- جک سوسماری بادی: کاربرد این جک برای ماشینهای سنگین است و در آن از فشار باد برای انتقال روغن استفاده میشود.
تهیه تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی آپاراتی، میتواند دغدغه بسیاری از علاقهمندان به این حرفه باشد. ما در فروشگاه آچار724 تلاش میکنیم تا این دغدغه را از بین ببریم. شما میتوانید تمام لوازم مورد نیاز خود را در فروشگاه سایت مشاهده کنید. ضمنا اگر برای اولین بار قصد راه اندازی آپاراتی را دارید، کارشناسان ما شما را در انتخاب حداقل نیازهای ابتدایی راهنمایی خواهند کرد.
آچار724
سوالات متداول
- تفاوت آپاراتی با تعمیرگاه خودرو در چیست؟
در مجموعه های آپاراتی خدماتی نظیر تعویض لاستیک و بالانس چرخ خودرو ارائه می دهند. در صورتی که در تعمیرگاه های خودرو بیشتر به تعمیرات موتور و داخلی خودرو می پردازند.
- دستگاه بکس بادی چگونه کار می کند؟
کاربرد اصلی دستگاه بکس بادی در باز و بسته کردن پیچ لاستیک خودرو است. به کمک بکس بادی سرعت کار بسیار بیشتر میشود. به طوری که تنها در چند ثانیه میتوان تمام پیچها را باز و بسته کرد.