مقاله

کاربردهای دستگاه انژکتور شور

دستگاه انژکتور شور

تقریبا همه افراد با آلودگی هوا مواجه شده اند. این آلودگی می تواند بسیار مضر باشد و علاوه بر آسیب رساندن به انسان ها، به خودرو ها نیز آسیب برساند. در ابتدا از سوخت های فسیلی برای خودرو ها استفاده می شد. با گذشت زمان، قطعه ای به نام انژکتور در خودرو تعبیه شد تا بتواند مصرف این سوخت ها را کاهش دهد و بازده خودرو به طرز قابل توجهی بالا برود. سپس سازندگان متوجه شدند که انژکتور ها با توجه به مزایای زیادی که دارند، مستعد تجمع رسوب هستند. اینجا اهمیت دستگاه انژکتور شور که یکی از تجهیزات تعمیرگاهی است، مشخص می شود.

این آلاینده ها به سرعت به سیستم انژکتور نفوذ می کنند و باعث می شوند که ذرات سوخت به محفظه احتراق نرسند. در نتیجه، کارکرد موتور کاهش خواهد یافت. حال راه حل این مشکل چیست؟ برای حل این مشکل باید بتوان میزان پاشیدن سوزن انژکتور را اندازه گرفت. دستگاه انژکتور شور بهترین راهکار برای حل این مشکل است. در ادامه با کارکرد این دستگاه بیشتر آشنا خواهید شد.

دستگاه انژکتور چیست و چه کاربردی دارد ؟

قطعات مختلفی در هر خودرو وجود دارد که انژکتور یکی از آن هاست. این قطعه در قسمت احتراق خودرو تعبیه شده و نقش عظیمی در کم کردن آلاینده ها و آلودگی های ورودی به قسمت داخلی خودرو خواهد داشت. این قطعه مهم در قسمت ورودی سیلندر نصب می شود و اگر زمانی به درستی کار نکند، نمی توانید با خودرو رانندگی کنید و در هنگام روشن بودن به اصطلاح ریپ خواهد زد. انژکتور وقتی در قسمت تعیین شده نصب می شود، علاوه بر کاهش دادن آلاینده ها، می تواند به نحوی، سوخت مصرفی خودرو را هم کاهش دهد.

بیشتر بخوانید : معاینه فنی خودرو

اگر زمانی مجبور شدید که انژکتور را از خودرو جدا کنید، خواهید دید که دیگر خودروی شما قادر به روشن شدن نخواهد بود. انژکتور ها به طور کلی، وظیفه رساندن سوخت مورد نظر را به محفظه احتراق دارند. وقتی سوخت کافی به موتور می رسد، به آرامی شروع به فعالیت می کند و در صورت استارت زدن، خودرو شروع به حرکت خواهد کرد. انژکتور را می توان یک سوپاپ الکترونیکی هم در نظر گرفت و در هنگامی که فعالیت می کند، چندین بار متوالی باز و بسته می شود.

سوختی که از پمپ بنزین به باک وارد می کنید، به وسیله یک نازل به محفظه احتراق خودرو تزریق و سپس به سمت موتور حرکت خواهد کرد. طراحی نازل به شکلی است که سوخت را به گونه ای تبدیل می کند که به راحتی قابل سوختن باشد. مقداری که سوپاپ خودرو باز می شود، تعیین می کند که چه مقدار سوخت باید از باک به سمت محفظه احتراق حرکت کند.

دستگاه انژکتور شور

عیب یابی انژکتور

زمانی که موتور ماشین صدا بدهد و مدام در حال ریپ زدن باشد، می توان گفت که انژکتور دچار مشکل شده است. خاموش شدن موتور هم از دلایل ایجاد مشکل در این قطعه است. علت این مشکلات، موارد مختلفی می تواند باشد؛ به طور مثال اگر انژکتور در طول زمان کثیف شود، تمامی قسمت های آن بسته خواهد شد؛ پس به خوبی کار نکرده و از حرکت خودرو جلوگیری خواهد کرد.

اگر حس کردید که شتاب خودرو کم شده و موتور آن با قدرت کمتری در حال کار است، به احتمال زیاد سوخت کافی به محفظه احتراق نمی رسد و موتور نمی تواند به خوبی کار کند.

برخی اوقات، وقتی در حال رانندگی هستید، به ناگهان موتور خاموش می شود و خودرو از حرکت می ایستد یا این که لرزش های بدی در قسمت داخلی خودرو حس می کنید. علت این امر، پایین آمدن دور موتور خودرو خواهد بود. وقتی انژکتور نتواند به طور مساوی سوخت را پاشش کند، این مشکل پیش می آید. وقتی که این مشکل ها را مشاهده کردید، دو راه برای حل آن ها خواهید داشت: اولین راه، این است که کاپوت خودرو را باز کنید و به صورت دستی میزان مسدود شدن سوراخ های انژکتور را بررسی کنید.

اما بهترین راه این است که از انژکتور شور برای حل این مشکل استفاده کرد. وقتی خودرو ریپ می زند یا این که به طور مداوم می لرزد، به سادگی متوجه خواهید شد که انژکتور کثیف شده و نیاز به شستشو دارد. برای پیشگیری از ایجاد این مشکل، می توانید نسبت به تمیزکردن انژکتور، هر پنجاه هزار کیلومتر اقدام کنید.

دستگاه انژکتور شور

سنسور اکسیژن و عملکرد آن

قسمت اگزوز خودرو و نحوه کارکرد آن بسیار مهم است. وقتی که خودرو در حال حرکت است، گاز هایی تولید می شود که باید به سمت خروجی خودرو هدایت شوند. پس سیستم اگزوز باید طوری طراحی شود که بتواند این گاز ها را که به گاز های گلخانه ای معروف هستند به شکلی صحیح خارج کند. این سیستم قطعات مختلفی دارد که همه آن ها با هم به دفع صحیح گاز ها کمک می کنند.

سنسور اکسیژن یکی از این قطعات است. وقتی که گاز اکسیژن به اگزوز می رسد، این سنسور وظیفه دارد که تعیین کند، چه مقدار از آن گاز، نسوخته باقی مانده است. این سنسور می تواند نسبت هوا به سوخت مناسب را تعیین کند تا موتور شما بهترین عملکرد را از خود نشان دهد.

وقتی میزان اکسیژن اندازه گیری می شود، سیستم تزریق سوخت مطابق با آن می تواند فعالیت خود را از سر بگیرد. همچنین این سنسور ها می توانند اندازه گیری کنند که سوخت موجود در خودرو تا چه اندازه چرب است. اگر مخلوط سوخت، بیش از اندازه غنی باشد به این معنی است که اکسیژن کافی در آن وجود ندارد و اگر چربی کمی داشته باشد به این معنا است که اکسیژن آن بیش از اندازه است.

در ابتدا خودرو های تولیدی از این امکان برخوردار نبودند، اما از یک تاریخ مشخص، تمامی وسایل نقلیه به سنسور اکسیژن مجهز شدند و نصب آن ها در خودرو ها الزامی شد. معمولا چند سنسور مختلف درون خودرو و سیستم اگزوز قرار می گیرد. سنسور های اصلی به اندازه گیری میزان اکسیژن می پردازند و سنسور های اضافی هم نحوه عملکرد مبدل کاتالیزوری را بررسی خواهند کرد.

طرز استفاده از انژکتور شور

همه آپاراتی ها و مکانیکی ها باید این دستگاه را داشته باشند. با استفاده از انژکتور شور می توانید انژکتور نصب شده در خودرو را بررسی کنید و در صورت داشتن رسوب، آن را شست و شو دهید. برای این که این کار را انجام دهید، لازم است تا با دستگاه به طور کامل آشنایی پیدا کنید. روی این دستگاه، تعدادی استوانه وجود دارد که آن ها را باید روی ریل دستگاه متصل کنید. پس از آن، دستگاه مقدار مشخصی از سوخت مجازی را روی انژکتور می پاشد. به طور کلی، سه راه برای شست و شوی انژکتور وجود دارد که عبارتند از:

  • شست و شو به روشی مستقیم که در آن طبق چیزی که اشاره کردیم، دستگاه به انژکتور متصل شده و و کار را انجام می دهد.
  • روش دیگر شست و شو به روش التراسونیک است که باید انژکتور را به وسیله دستگاه های مخصوص التراسونیک شست و شو بدهید. این روش زمانی استفاده می شود که جرم های انژکتور بسیار سخت باشند و به راحتی از بین نروند. دستگاه التراسونیک از امواج مافوق استفاده می کند؛ بنابراین به راحتی می تواند جرم های سخت را سست کند تا شست و شوی آن ها آسان شود.
  • راه سومی که می توانید امتحان کنید، روش معکوس خواهد بود. برای این کار باید انژکتور را به صورت معکوس روی دستگاه ببندید تا انژکتور شور بتواند قسمت پشتی فیلتر انژکتور را بشوید.

مزایای استفاده از انژکتور شور

اگر مشکل خودروی شما به موقع تشخیص داده شود و انژکتور، عامل مشکلات آن باشد، با شست و شوی اصولی آن می توانید مزایای زیادی را به دست آورید. وقتی انژکتور تمیز باشد، عملکرد خودرو به طرز قابل توجهی افزایش می یابد. سوخت به طور صحیح به انژکتور می رسد و از طریق آن به محفظه احتراق پاشش می شود. همچنین اگر انژکتور توسط انژکتور شور شست و شو داده شود، هدر رفت سوخت کاهش می یابد و می توانید هزینه کمتری را به خرید سوخت کافی اختصاص دهید.

انژکتور خودرو و ظاهر آن

وقتی انژکتور رسوب داشته باشد، قدرت موتور کاهش می یابد؛ این کار به موتور آسیب خواهد زد. پس اگر انژکتور تمیز باشد، موتور از آسیب در امان خواهد بود و قدرت آن نیز افزایش خواهد یافت. برخی از اوقات، انژکتور نشتی دارد که به طور دستی قابل تشخیص نیست. دستگاه انژکتور شور به راحتی می تواند همه نشتی ها را تشخیص دهد.

آچار 724

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *